Skip to content

Zaleznosc równowagi azotowej od charakteru bialka

1 miesiąc ago

148 words

Zależność równowagi azotowej od charakteru białka Ustalenie się równowagi azotowej można uzyskać tylko wtedy, kiedy :podstawowe zapotrzebowanie energetyczne ustroju będzie zaspokojone innymi kalorycznie wartościowymi związkami bezazotowymi. Utrzymanie równowagi azotowej i potrzebne dla niej minimum białkowe zależy nie tylko od ilości wprowadzonego białka, lecz także od jego biologicznych właściwości. Rozmaite bowiem białka dzięki różnej zawartości aminokwasów i charakteru biologicznego będą różnie wpływać na równowagę azotową. Białka, które równoważą bilans azotowy, są białkami- biologicznie pełnowartościowymi i tylko one warunkują normalne procesy syntezy białkowej. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy. Białka, które nie zawierają potrzebnych aminokwasów lub zawierają je w bardzo małych ilościach, są biologicznie niepełnowartościowe i nie mogą zrównoważyć strat ustroju i -utrzymać równowagi azotowej. [patrz też: certolizumab, RTG panoramiczne, dinoprost ]

Powiązane tematy z artykułem: certolizumab dinoprost RTG panoramiczne