Skip to content

Rozpad bialka w ustoju

2 miesiące ago

137 words

Rozpad białka w ustoju Rozpad białka w ustroju odbywa się stale i to nie tylko wtedy, gdy wprowadzamy białko z pożywieniem, lecz również gdy nie zostaje ono wprowadzane z pokarmem. Straty azotu bez doprowadzenia białka są związane z życiowymi procesami komórek, które tracą przy tym część swoich białek protoplazmatycznych. Ilość azotu powstającego z rozpadu tkankowego zależy od sposobu odżywiania. Najmniejszą stratę białka ustrojowego widzimy w odżywianiu węglowodanowym. Jeżeli wprowadzimy do ustroju duże ilości cukru, to nawet gdy zupełny brak białek w pożywieniu, wydalanie azotu pochodzącego z rozpadających się tkanek spada 3 – 3,5-krótnie w porównaniu z wydalaniem azotu podczas głodu całkowitego. Węglowodany chronią więc białko od rozpadu. [przypisy: progesteron badanie cena, pro ana przepisy, aha kwasy ]

Powiązane tematy z artykułem: aha kwasy pro ana przepisy progesteron badanie cena